112 Nieuws

Levensechte hennepkwekerij in centrum

Hooglanderveen - 12 oktober 2023 9:05 | AS Media

AMERSFOORT - Donderdagochtend 12 oktober was de Hennepcontainer van Stedin te vinden in het winkelcentrum van Vathorst aan de Cruquius in Amersfoort. Deze container was daar in het kader van de Week van de Veiligheid.

In deze container is een realistische hennepkwekerij nagebouwd. Stedin maakt gebruik van deze container om mensen te waarschuwen voor de gevaren van illegale hennepteelt. Bij dergelijke kwekerijen wordt vaak illegaal met elektriciteit geknoeid, wat brand- en explosiegevaar met zich meebrengt. Dit kan aanzienlijke schade veroorzaken, ook aan nabijgelegen woningen, zoals lekkages en brandschade. De kosten van illegaal afgetapte energie worden vaak gedragen door woningcorporaties en energiebedrijven. Bezoekers kregen uitleg over hoe ze een hennepkwekerij kunnen herkennen. Het exploiteren van een illegale hennepkwekerij is strafbaar, met een maximale gevangenisstraf van drie jaar en een geldboete tot 81.000 euro. Daarnaast kan de politie financieel onderzoek doen en crimineel verkregen vermogen van de daders afpakken.

Veel hennepkwekerijen blijven onopgemerkt door de politie. Om ze op te sporen, zijn Stedin en de politie afhankelijk van tips van bewoners. In 2020 meldde Stedin dat ze steeds minder tips ontvingen. Dit komt waarschijnlijk doordat bewoners zich niet bewust zijn van de gevaren die een hennepkwekerij met zich meebrengt. Deze specifieke container stond vorig jaar ook al op het Eemplein in Amersfoort. Een hennepkwekerij is te herkennen aan sterke hennepgeur, uitgebreide timmeractiviteiten voor de aanleg van de plantage en een ogenschijnlijk onbewoonde woning. Een constant zoemend of ronkend geluid van luchtafzuiging is ook een indicatie van een kwekerij. Tijdens de Week van de Veiligheid zullen er in Amersfoort nog andere activiteiten plaatsvinden, waaronder aanstaande zaterdag een Veiligheidsmarkt op het Eemplein, waar verschillende voertuigen van hulpdiensten te zien zullen zijn.

Alle foto's

Meer 112 nieuws uit Hooglanderveen en omgeving