Politieberichten

Wees alert op zakkenrollers tijdens Gay Pride

Amsterdam - 1 augustus 2014 14:08:00

Van 26 juli tot en met 3 augusts vindt de jaarlijkse Amsterdam Gay Pride plaats. Vorig jaar werden tijdens dit evenement ruim 600 mensen slachtoffer van zakkenrollerij. De politie is dit jaar rond en tijdens de Gay Pride extra alert op zakkenrollers, maar vraagt bezoekers zelf ook om maatregelen te nemen om te voorkomen dat zij niet gerold worden.



Op woensdag 30 en donderdag 31 juli heeft de politie preventieve acties gehouden met het oog op zakkenrollerij. Om zicht te krijgen op zakkenrollers die mogelijk naar Amsterdam reisden, zijn verkeerscontroles gehouden om te kijken of er bekende zakkenrollers in de auto's zaten. Diverse bestuurders werden staande gehouden voor een controle.

Naast de verkeerscontroles werden twaalf adressen bezocht waarvan het vermoeden bestond dat daar zakkenrollers zouden kunnen verblijven. Bij de bewoners werd een waarschuwend signaal afgegeven. De gemeente assisteerde bij de bezoeken en controleerde of de aanwezige bewoners stonden ingeschreven op het betreffende adres. Dit bleek bij vier bewoners niet het geval te zijn. In de berging van een woning werden meerdere slaapplaatsen aangetroffen. Wijkteams van de Amsterdamse politie kijken komende dagen uit naar personen die nog gesignaleerd staan als verdachte van zakkenrollerij. Een aantal weken geleden zijn alle campings in Amsterdam bezocht om campinghouders te vragen verdachte situaties te melden.

Net als tijdens Koningsdag wordt er in de strijd tegen zakkenrollerij intensief samengewerkt met onder meer de gemeente en partners zoals Koninklijke Horeca Nederland. Om bezoekers ervan bewust te maken dat zij met dure telefoons rondlopen en daarmee een gewild doelwit kunnen zijn voor zakkenrollers, vragen gemeente, Koninklijke Horeca Nederland en politie aandacht voor de campagne ‘Ben jij het waard om beroofd te worden’. Via abri’s en vele posters in horecagelegenheden wordt de campagne onder de aandacht gebracht.

Naast een preventiecampagne spannen politie en de gemeente zich tijdens de Gay Pride in om zakkenrollers te ontmoedigen en aan te houden. Verschillende combiteams bestaande uit gemeentelijke handhavers en politiemensen uniform en burgerkleding lopen tijdens de Gay Pride door Amsterdam. De meeste zakkenrollers hebben vorig jaar in de late avonduren en de eerste uren van de nacht toegeslagen op drukke horecapleinen. De politie heeft extra aandacht voor deze locaties.

Straatwaarde

De politie zet samen met partners alles op alles om de strijd met zakkenrollers aan te gaan, maar een hele belangrijke schakel om zakkenrollerij te voorkomen is bewustwording van mensen. De politie roept bezoekers van de Gay Pride dan ook met klem op om goed op hun waardevolle spullen te letten. Zakkenrollers zoeken vaak plekken op waar veel mensen dichtbij elkaar zijn, zodat het voor hen relatief eenvoudig is om iets waardevols uit een tas, broek- of jaszak te halen. Soms worden zelfs hele tassen meegenomen in een fractie van onoplettenheid. In een korte video is te zien hoe vijf verschillende zakkenrollers te werk gaan. Deze verschillende zaken hebben één ding met elkaar gemeen: het gebeurt in een moment van onoplettendheid van het slachtoffer.

Voor het bekijken van YouTube video's moet u cookies accepteren.

Kijk voor meer informatie op: http://www.politie.nl/zakkenrollen

Voor een prettig bezoek aan Amsterdam is het handig om de gratis Gay Pride app op je smartphone te installeren.
De app biedt toegang tot veel informatie. Zo toont de app onder meer de route van de botenparade, handige locaties zoals toiletten, EHBO-posten en politiebureaus en informatie over het programma. Gebruikers van de app kunnen ook zien of de plek waar ze heen willen al vol mensen staat. Via de app - die werkt op basis van GPS - kan de politie tevens waarschuwen als er bijvoorbeeld in een bepaalde straat zakkenrollers actief zijn. De app is hier te downloaden voor zowel Android als IOS.

Bron: politie.nl


Politieberichten

Twee aanhoudingen na straatroof Santpoort-Noord

De politie heeft twee personen aangehouden voor betrokkenheid bij een straatroof op dinsdag 26 maart 2024 op de Valckenhoeflaan in Santpoort-Noord. De aangehouden verdachten zijn een 15-jarige jongen uit IJmuiden en een 14-jarige jongen uit Hoofddorp.

28 maart 2024 17:52 LEES MEER

Meer berichten

Bron: politie.nl