Politieberichten

Burgernet voorziet in behoefte

Gelderland-Zuid - 19 december 2014 14:44:00

In augustus 2011 werd Burgernet in Gelderland-Zuid uitgerold en moest het bestaande SMS-Alert vervangen. Onlangs werd de invoer van Burgernet geëvalueerd en zijn gestelde doelen meer dan gehaald en blijkt Burgernet in behoefte te voorzien.



De gemeenten willen de veiligheid en leefbaarheid in hun gemeenten vergroten. Zij voeren de regie over het lokale integrale veiligheidsbeleid. Als onderdeel van het veiligheidsbeleid wil men Burgernet inzetten om de veiligheid te vergroten. Tevens kan men via Burgernet deelnemende burgers een actieve bijdrage laten leveren aan verbetering van de veiligheid in hun eigen omgeving door hen te betrekken bij de opsporing. Daarnaast kunnen burgers snel worden geïnformeerd over risico’s en preventieve maatregelen.

De politie Gelderland-Zuid maakte sinds 1 november 2006 gebruik van SMS-Alert. Na de start met een pilot in de Bommelerwaard werd SMS-Alert geleidelijk in de gehele regio ingevoerd. In oktober 2011 kende het instrument regiobreed 42.081 deelnemers. Door de landelijke invoering van Burgernet en het opgaan van SMS-Alert in dit instrument werd besloten Burgernet in de loop van de jaren 2011-2014 in de 18 gemeenten in te voeren. De invoering van Burgernet vond plaats onder de verantwoordelijkheid van het regionaal college.

De politie Gelderland-Zuid werkte op verschillende gebieden nauw samen met de voormalige regio Gelderland-Midden. Ook bij de invoering van Burgernet in Gelderland-Zuid is deze samenwerking benut. De manager Burgernet Gelderland-Midden werd tevens belast met de omzetting van SMS-Alert naar Burgernet in Gelderland-Zuid. Het regionaal Bureau Burgernet Gelderland ondersteunde en verzorgde ook het relatiebeheer.

Het aantal Burgernetters in Gelderland-Zuid is als gevolg van de intensieve wervingscampagnes en de gerichte acties op voormalige SMS-Alert deelnemers opgelopen naar zeer hoge aantallen en percentages. In de achterliggende jaren groeide het aantal gestaag van 12.714 op 1 januari 2012 (2,4%) naar 77.847 op 5 september 2014. Dit betekent dat in Gelderland-Zuid op de laatste peildatum in totaal 14,5% van de totale bevolking is aangesloten bij Burgernet (1 op de 7 burgers en ongeveer 1 op de 3 huishoudens). Naar inwonertal gerekend zitten de meeste gemeenten ver boven het landelijk gemiddelde (8,8%). De gestelde doelstelling van 50.000 deelnemers werd met bijna 78.000 deelnemers ruim overschreden (+56%). De spreiding van de deelnemers Burgernet over alle kleine en grotere kernen in het landelijk gebied en over de wijken in het stedelijk gebied zijn in alle gemeenten uitstekend te noemen.  Heeft u zich nog niet aangemeld klik dan op de volgende link:

Bron: politie.nl


Politieberichten

Politie zoekt meerdere verdachten van plofkraak in Franeker

De politie is op zoek naar meerdere verdachten van een plofkraak aan de Voorstraat in Franeker. Rond 03:40 uur is daar geprobeerd een geldautomaat open te breken met behulp van een explosief. De verdachten zijn er vandoor gegaan, mogelijk met scooters via de Kleijenburg. Het is op dit moment nog niet duidelijk of er iets buit is gemaakt. Er is nog niemand aangehouden.

26 april 2024 10:07 LEES MEER

Meer berichten

Bron: politie.nl